15/08/2020

Sursa ta de stiri!

Agentul de penitenciar cu o cariera limitata!

Am primit un mesaj de la un coleg din sistem care este nemultumit de cuvantul “Cariera”,un cuvant care nu defineste mai nimic in momentul de fata.Asteptam si alte mesaje de la dvs pe pagina de facebook sau la office@penitenciarul.ro

Redam mai jos mesajul colegului care doreste totusi sa ramana in anonimat.

“Ca si in orice alt domeniu, sau orice alta meserie, in sistemul penitenciar exista multi tineri frumosi, capabili si dornici de a-si face treaba cat mai bine. Singura diferenta este faptul ca, acesti tineri care isi petrec zilele si noptile inconjurati de infractori sunt limitati in cariera de acest sistem. Lor nu li se ofera posibilitatea de a avansa in grad prin intermediul Academiei de Politie la fara frecventa, de acesti tineri, au uitat.  Singura lor optiune ramane terminarea unei alte facultati si o lunga asteptare fara o data certa, poate chiar o asteptare in zadar, ca, poate intr-o zi, se va scoate un loc de ofiteri si pentru ei. 

In schimb, toti agentii din MAI, au dreptul de a urma Academia de Politie la fara frecventa, avand o sesiune de admitere in fiecare an, fiind posibila chiar si schimbarea armei fara nici o problema. Astfel, spre exemplu, un politist, poate devenii oricand ofiter la politia de frontiera sau la jandarmerie. Dar, de noi, agentii de penitenciare, au uitat, din nou, ne tin legati de acest sistem invechit care pare ca lucreaza cotra propriilor interese, ce sa mai vorbim de interesele propriilor angajati.

Impotriva propriilor interese deoarece unui ofiter ajuns in functie prin concurs intern, cu facultatea de sport sau vreo alta facultate facuta “pe repede inainte” ii va fi aproape imposibil sa se compare cu unul care a terminat Academia si care a trecut prin niste examene si testari serioase si a urmat o pregatire specializata pe domeniul in care urmeaza sa isi desfasoare activitatea. Avand toate aceste lucruri in vedere, ar fi o idee buna sa mai uitam de concursurile din sursa externa, chiar si de cele din sursa interna si sa le dam si tinerilor nostri sansa sa promoveze intr-un mod transparent ca apoi sa isi poata aduce contributia in sistemul penitenciar prin punerea in aplicare a unor cunostiinte si deprinderi dobandite prin scolarizare cat si din experienta de fosti agenti.

Am vazut cu totii ce a fost pana acum, asa ca avem tot dreptul sa speram la mai bine si sa incercam sa facem ceva in acest sens, vremea ofiterilor cu o facultate oarecare si un curs de 45 de zile a trecut, avem nevoie de oameni noi, specializati si profesionisti. Modul actual de avansare nu face decat sa incurajeze plafonarea si acel sentiment de “e bine si asa”, atat de des intalnit in mediul penitenciar, care nu face bine nici unei instituii. Nu cerem nimic special, ci pur si simplu ne vrem dreptul de a avansa in cariera intr-un mod transparent, fara speculatii de “nepotisme” si de a avea acelasi statut cu agentii din MAI cand vine vorba de Academia de Politie.”

%d blogeri au apreciat: