ANP prezintă statistica condamnărilor

 Din statistica pusă la dipoziţie in luna decembrie de Administraţia Naţională a Penitenciarelor, avem 232 de deținuți închiși pentru corupți:

– 36 pentru luare de mita;
– 20 pentru dare de mita;
– 41 pentru trafic de influenta;
– 6 pentru cumparare de influenta;
– 35 pentru abuz in serviciu;
– 94 in baza Legii 78/2000 pentru prevenirea si sanctionarea faptelor de coruptie.

O alta statistică al ANP ne arată si ce fapte predomina in rândul condamnărilor:

– 5.064 persoane ispasesc pedepse pentru crime – omor, omor calificat, omor deosebit de grav. Cei mai multi detinuti au pedepse de peste 10 ani de inchisoare.

– 3.825 persoane ispasesc condamnari pentru furt, furt calificat sau furtul in scop de folosinta. Cei mai multi detinuti au pedepse pana in 5 ani de inchisoare, dar sunt si cateva zeci de cazuri de furt care au pedepse mai mari de 5 ani.

– 2.770 persoane ispasesc condamnari pentru talharie, talharie calificata sau talharia urmata de moartea victimei.

– 1.969 persoane ispasesc condamnari pentru infractiuni sexuale (viol, raport sexual cu minori, perversiune sexuala, corupere sexuala, agresiune sexuala sau racolarea minorilor in scopuri sexuale).

– 964 persoane ispasesc condamnari pentru infractiuni legate de traficul de droguri. Din acestea, 127 de persoane au condamnari mai mari de 5 ani de inchisoare.

Faptele pentru care au fost condamnați sunt mult mai multe, la fel și detinutii, care conform ANP la data de 05.01.2019 ar fi în număr de 20839.