Deținuții nu pot fi obligati să muncească!Presa interpretează greșit proiectul votat ieri in Senat.

Senatorii au adoptat, joi, un proiect legislativ privind finanţarea activităţii Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor şi a unităţilor subordonate, în mod implicit legea în vigoare fiind abrogată.

Se pare ca presa a inteles gresit proiectul si titreaza că „Deţinuţii vor fi puşi la MUNCĂ”.Nu este deloc chiar așa, pentru ca un astfel de gest ar insemna că statul român iar „tortura”.

Deşi pot fi plătiţi cu un salariu aproape cât cel al unui angajat cu salariul minim net pe economie şi pot beneficia, uneori şi de ieşirea din interiorul penitenciarului dar şi de beneficii precum ar fi primirea de pachete suplimentare din exterior şi primirea mai multor vizite, putini detinuti, pot fi folosite la muncă de către penitenciarele în care se află, acestia refuzand în mod expres, să participe la „activităţi lucrative”.

Conform reglementărilor în vigoare, din plata obţinută pentru munca depusă de detinuti, penitenciarul respectiv încasează 60%, diferenţa de 40% revenindu-i deţinutului. De ce nu pot fi obligati?

Potrivit legii şi reglementărilor legale în vigoare, persoanele private de libertate care nu optează să muncească nu pot fi obligate să facă acest lucru, principiul fiind cel al recompensei, atât financiare cât şi în ceea ce priveşte drepturi suplimentare (pachete suplimentare, vizite suplimentare etc.).

De ce sa iasa la munca, cand Ministerul Justitiei prin legea recursului compensatoriu acorda 6 zile castig la fiecare 30 de zile executate, iar statul roman ii asigura toate conditiile pentru a duce o viata linistita in detentie, de multe ori aceste conditii fiind de invidiat chiar si de oamenii care cinstiti fiind nu reusesc sa manance 3 mese pe zi.