Dincolo de ziduri suntem si noi, Politistii de Penitenciare

Dincolo de ziduri suntem si noi, Politistii de Penitenciare

Odată trecută de cele două porti de acces (intararea in locul de deținere) si (intrarea in sectorul de deținere) si de cele doua contoale făcute ca la carte, ajung pe sectia de detinere unde sunt cazate peste 100 de deținute clasificate in regimul semideschis. Sectia este tronsonata pe din doua la cafre adaugam si „Comunitatea Eva”(aici detinutele consumatoare de droguri sunt ajutate sa se reabiliteze si sa se reintegreze).

Nebunia incepe imediat ce iese apelul. Dupa ce completez actele de intrare in serviciu incep sa deschid toate usile si grilajele camerelor de detinere atent privita de detinutele care imi arunca cate o problema smechereste „domnisoara, am uitat sa ma scriu pe bilet pentru cabinet si nu mai pot, ce ma doare capul”,”gargarita, mancati-as ochisorii tai a venit comandata?”,”am bagajul facut, ma mut pe a 6 a ,scapati de mine”,”aaaa, iar ati venit dvs pe sectie”?

Odata ce sunt deschise toate usile, incep si activitatile (scoaterea la munca, cabinet medical, scoala, atelier, teatru, coafor + multe alte cursuri si activitati de reeducare.

„Domnisoara” de pe sectie se transforma in magician, pshilog, doctor, deschizatoare de usi…unde mai pui ca trebuie sa cunoasca fiecare detinuta in parte, problemele pe care le are si cel mai important, nu trebuie sa isi arate punctul slab pentru a nu fi „citita”.
La amiaza este servita masa. Ma pozitionez undeva in mijlocul sectiei care este destul de mare si strig cat pot de tare „Masa”! Deodata holul se umple de detinute nerabdatoare sa iasa la masa… „Cate doua!”,”Gata, printesa…dar ce ruj frumos ai…uiteeee fă, ce gene frumoase are domnisoara”.

Odata scoase la masa, cand crezi ca ai putin timp liber sa poti manca si tu ceva incep sa se auda tipete la camera x, la camera y „veniti repede domnisoara, a lesinat Maria”, la camera z „acum m-am trezit domnisoara…vreau si eu la masa”.
Urmeaza apelul numeric, inchizi toate usile si grilajele si le deschizi pe rand incepand sa numeri si sa calculezi sa dea „casa cu masa”.
In jurul orei 17:00 se intorc punctele de lucru, alta nebunie, alta smecherie…”mancati-as talentul tau, acum am venit de la „mațe” mi-e rau, vreau la cabinet”,”mi-au intrat banii, vreau la magazin”,”de ce ati mutat-o pe cutare la noi in camera”?

La ora 18:30 apelul nominal…imi umplu bratele cu toate fisele de camera, mai adaugam si cheile si tubularacare cantaresc destul de mult si pornesc din camera in camera strigandu-le pe fiecare in parte dupa fisa de camera, „dar de ce ma strigati domnisoara ca nu am plecat acasa…aici sunt, oricum nu am casa…nu scapati de mine”.

La 19:00 ultimul apel…apelul numeric de iesire din tura de zi…deschizi iar toate usile si grilajele cu energia putina pe care o mai ai dupa 13 ore de munca….toate la locul lor, nici o evadata!

 


%d blogeri au apreciat: