Incendiu la Penitenciarul Oradea

Cunoscut ca având afecţiuni psihice, bărbatul a dat foc unei saltele. Patru persoane au fost transportate la Spitalul Judeţean.

Incendiul a izbucnit în jurul orei 12.30. Angajaţii Penitenciarului au intervenit pentru stingerea focului, dar au cerut şi sprijinul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Crişana conform Bihoreanul.ro

La faţa locului au fost mobilizate de urgenţă trei echipaje de pompieri militari din cadrul Detaşamentului 1 Oradea, cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi autospeciala de transport victime multiple, echipajul de terapie intensivă mobilă al SMURD Oradea şi un echipaj al Serviciului de Ambulanţă Judeţean.

Totuşi, incendiul a fost stins în câteva minute de echipa de intervenţie cu atribuţii pe linia apărării împotriva incendiilor din cadrul Penitenciarului.

Patru persoane – mai precis cei doi deţinuţi care s-au aflat în camera de detenţie şi doi lucrători în penitenciare, care se aflau pe secţie când a izbucnit incendiul – au fost transportate la Spitalul Judeţean.

„Echipajele medicale au acordat îngrijirile necesare unui număr de patru persoane, din care doi deţinuţi şi doi angajaţi ai penitenciarului, care s-au intoxicat cu fum, aceştia fiind transportaţi ulterior la spital”, a precizat, într-un comunicat, maiorul Camelia Roşca, purtătorul de cuvânt al ISU Crişana.

În schimb, reprezentanţii Penitenciarului Oradea transmit că incendiul n-a avut victime. „Precizăm că nu au fost afectate celelalte spaţii de cazare şi nicio persoană custodiată sau vreun angajat nu au avut de suferit în urma evenimentului. (…) Din motive de siguranţă cei doi deţinuţi custodiaţi la camera incendiată şi doi angajaţi au fost transportaţi la Spitalul Judeţean de Urgenţă pentru efectuarea de investigaţii suplimentare”, a transmis, într-un comunicat, Adina Bîrda, purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Oradea.

În Penitenciar s-a demarat o anchetă internă pentru a se stabili cauzele exacte care au condus la producerea evenimentului.

Reoorterii au aflat că deținutul care a provocat incendiul este un tânăr în vârstă de 26 de ani din județul Cluj. Tânărul a fost condamnat pentru tentativă de omor după ce a intrat prin efracție într-un apartament și și-a tăiat cu un briceag victima.

El îşi execută pedeapsa în regim de maximă siguranţă. Acest regim se aplică persoanelor condamnate la pedeapsa detenţiunii pe viaţă şi persoanelor condamnate la pedeapsa închisorii mai mare de 13 ani, precum şi celor care prezintă risc pentru siguranţa penitenciarului.