Se da startul la furat. Detentia la domiciliu trece de camera deputatilor

Se da startul la furat. Detentia la domiciliu trece de camera deputatilor

In timp ce amendamentele nostre privind Statutul Politistului de Penitenciare sunt respinse la comanda, pesedeii merg mai departe cu ale lor legi favorabile.

Camera Deputaților a adoptat miercuri proiectul de lege privind executarea pedepselor privative de libertate, care introduce detenția la domiciliu pentru cei cu pedepse de până la un an.

Şi deţinuţii cu sentinţe mai mari, care nu au abateri disciplinare, se pot întoarce în familie, cu un an şi jumătate mai devreme faţă de momentul în care ar fi putut fi eliberaţi condiţionat.

O comisie din interiorul penitenciarului stabileşte dacă unui deţinut i se poate schimba regimul de executare a pedepsei.

Judecătorul de supraveghere poate dispune executarea detenţiei la domiciliu fără sistem electronic de supraveghere în cazul în care persoana condamnată nu are abateri disciplinare şi o pedeapsă care nu depăşeşte 5 ani.
Mai mult, și cei care execută la domiciliu detenția pot beneficia de liberare condiționată.

Aleşii au venit şi cu alte modificări pentru puşcăriaşi. De pildă, aceştia pot cere zile de învoire ca să participe la înmormântarea unor rude apropiate. Mai mult, cei care scriu cărţi vor avea tăiate 20 de zile din pedeapsa pentru fiecare lucrare publicată.

Cum au fost modificate regimul deschis și regimul semideschis:

„Regimul semideschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violență la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani, respectiv persoanelor condamnate pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de 3 ani, dar care nu depăşeşte 13 ani.

Regimul deschis se aplică iniţial persoanelor condamnate pentru fapte comise cu violenţă la pedeapsa închisorii de cel mult un an, respectiv pentru fapte comise fără violenţă la pedeapsa închisorii mai mare de un an, dar care nu depăşeşte 3 ani.”

Proiectul a trecut cu 176 voturi „pentru”, 93 „împotrivă” și 1 abținere și merge la promulgare.

Distribuie

%d blogeri au apreciat: